Paahtoleipä-resepti

Tällä ohjeella on tullut tehtyä leipää lukemattomat kerrat ja aina vaan se maistuu yhtä hyvältä :)
Ohje on alunperin Heléne Johanssonin kirjasta Leipä (on muuten todella mahtava kirja jokaiselle joka haaveilee ryhtyvänsä leipomaan itse leipää, olen testannut aika ison osan ohjeista ja kaikki ovat olleet todella maistuvia).

Tämä paahtoleivän ohje on sieltä helpoimmasta päästä, koska tähän ei tarvita erikseen juurta. Ohjeesta tulee kolme leipää.

Vaihe 1
450g kylmää vettä
10g hiivaa
450g vehnäjauhoja
50g hunajaa

Sekoita kaikki ainekset kulhossa taikinaksi. Peitä kulho muovikelmulla ja anna seistä 2 tuntia huoneenlämmössä tai jääkaapissa yön yli.

Vaihe 2
taikina vaiheesta 1
30g hiivaa
1 keltuainen
300g vehnäjauhoja
75g huoneenlämpöistä voita
15g merisuolaa
munaa voiteluun

Sekoita kulhossa muut ainekset paitsi voi ja suola. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia, lisää ja vaivaa joukkoon myös voi pieninä kuutioina vähän kerrallaan. Kymmenen minuutin jälkeen lisää suola ja vaivaa taikinaa vielä 5 minuuttia. Anna taikinan levätä kulhossa 20 minuuttia.

Muotoile taikinasta kolme pyöreää pullaa ja anna niiden levätä 10 minuuttia.

Taputtele pullat varovasti litteiksi, taita keskeltä kaksinkerroin ja paina varovasti kämmenen alasyrjällä. Taita taikina uudestaan ja paina kämmenen alasyrjällä. Muotoile varovasti rullaamalla leivät tasakokoisiksi. Laita leivät voideltuihin leipävuokiin ja anna niiden kohota huoneenlämmössä 1,5-2 tuntia tai jääkaapissa yön yli.

Paahtoleivät kohoamassa

Leipiä voi kohottaa vaikka jääkaapissa yön yli.


Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.
Voitele leivät munalla ja ripottele halutessasi päälle erilaisia siemeniä. Seesamin- ja unikonsiemenet sopivat leivän pinnalle todella kivasti.

Nosta leivät uuniin ja laske lämpotila heti 175 asteeseen. Paista leipiä n. 30 minuuttia. Itse teen niin, että sen jälkeen otan leivät pois vuoista, käännän ylösalaisin uuniritilälle ja annan niiden olla hetken uunin jälkilämmössä. Näin leipiin tulee mukavan rapea kuori. Jäähdytä valmiit leivät ritilällä.

Ripottele leipien pinnalle esim. seesaminsiemeniä ennen paistamista. Kaunista ja herkullista!

Ripottele leipien pinnalle esim. seesaminsiemeniä ennen paistamista. Kaunista ja herkullista!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *